platform voor gesprek, beelden, ideeën, verhalen

Mede mogelijk gemaakt door
Partners

 

 

 

Plaza

Begin jaren negentig is achter De Doelen dit multifunctionele gebouw gerealiseerd naar een ontwerp van W. Ellerman.

Langs het Weena is een arcade van twee verdiepingen gerealiseerd. In het 'tweede gelid' heeft het complex een hoger woongebouw. Het bouwvolume aan het Weena omvat kantoren, een casino en, op de begane grond een winkelpassage met horecagelegenheden. Aan het Weena worden de kantoren en het casino ontsloten. De toegangen tot de passage bevinden zich aan de naar het Kruisplein vrijgehouden voorruimte tegen de Millenniumtoren en aan de andere zijde de Karel Doormanstraat. Aan deze straat ligt de toegang tot het woongebouw. In de tussen De Doelen en het Plaza-complex gelegen Kruisstraat bevinden zich alle dienst- en expeditietoegangen alsmede de ontsluiting van de twee onder het complex gesitueerde parkeerkelders. Het meest opvallende onderdeel van het complex is het met glas overdekte openbare gebied dat als twee atria omsloten wordt door kantoren, winkels en casinoruimten.
Alle voorzieningen behalve de woningen zijn van hieruit bereikbaar. Ook de bezoekers afkomstig uit de parkeergarage passeren altijd de atriumruimte op weg naar de kantoren, winkels of het casino.

De Britse architect Theo Crosby ontwierp de goudkleurige medaillons in de arcades en het atriuminterieur.
Als contrast met de hevig gearticuleerde vormgeving van de atriumruimte zijn de gevels van betrekkelijk neutrale materialen zoals witzilverkleurige aluminium panelen, witgrijs glas, zilverkleurige profielen en glazen bouwstenen. De omlijsting van de kantooringangen is van Braziliaans graniet.